18 Temmuz 2025, kamu diş hekimliği alanında tarihi bir dönüm noktasıdır. Dişhek-Sen Diş Hekimliği Sendikası, bu tarihte kurularak mesleğin ortak sesi, güvencesi ve savunucusu olma misyonuyla yola çıkmıştır.
Diş Hekimliği Sendikası Kuruldu, Kamuda çalışan diş hekimleri olarak biz de buradayız. Kendimize ait, sesimizi duyurabileceğimiz, sorunlarımıza özgü çözümler üretecek bir yapıyı birlikte kuruyoruz. Sizi de bu yolculukta bizimle olmaya davet ediyoruz. Çünkü bu yalnızca bir sendika değil, bir meslek hareketidir.
18.07.2025 tarihi itibariyle, kamu diş hekimliğinde bir ilk olan "DİŞHEKSEN" "DİŞHEKİMLİĞİ SENDİKASI" resmen kurulmuştur.
DİŞHEK-SEN bir ihtiyaçtan doğmuş ve diş hekimliğinin kendi kimliğiyle sahada daha güçlü temsil edilmesini hedefleyen bir meslek örgütüdür.
DİŞHEK-SEN Demokrasiye, Cumhuriyet değerlerine ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı bir duruşla; şeffaf, katılımcı ve çağdaş bir yönetim anlayışını benimser.
DİŞHEK-SEN siyasetten uzak, yalnızca sağlık politikalarına odaklanan, temel hedefi; diş hekimlerinin özlük ve mali hakların güçlendirilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve mesleki saygınlığının artırılması olan bağımsız bir sendikadır.
Kamu diş hekimliğinin bugün yaşadığı pek çok sorun, geçmişte gösterilemeyen tepkinin, edilgenliğin ve sessizliğin bir sonucudur. Performansa dayalı sistemin mesleğimizi değersizleştirmesine, hekimliğin metalaştırılmasına karşı zamanında örgütlü bir duruş sergilenememiştir. DİŞHEK-SEN ile artık bu sessizliğe mahkûm değiliz.
Ancak aynı dili konuşan, aynı sorunu yaşayan ve aynı mücadeleye gönül verenlerin oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşu, bu mesleğin gerçek sesi olabilir.
Tıp hekimliği ile aynı meslek sınıfında yer alsak da, diş hekimliği gerek eğitim süreci, gerek hizmet sunumu, gerekse risk profili açısından tamamen farklı bir yapıya sahiptir. Buna rağmen; kamu dişhekimliği, hem Sağlık Bakanlığı düzeyinde hem de sahada, ne yazık ki tıp hekimliği üzerinden kurgulanan bir sistem içerisinde yürütülmeye çalışılmaktadır. Bugün yaşadığımız sorunların en temel kaynağı budur.
Sağlık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında neredeyse hiç diş hekimi yönetici bulunmamakta, sistem tamamen tıp kökenli ya da yardımcı sağlık personeli kökenli yöneticiler eliyle şekillenmektedir. Bu durum, diş hekimliğinin mesleki gerçeklerini bilmeyen kişiler tarafından alınan kararların sahaya yansımasıyla, verimsiz, sağlıksız ve adaletsiz bir çalışma düzeni ortaya çıkarmaktadır. Diş hekimleri, Sağlık Bakanlığı, İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerinde meslektaşı olan yönetici bir muhatap bulamamaktadır.
Bakanlığın dayattığı bu dişhekimliği mesleği dinamikleri ile uyumsuz çalışma sistemi ile bir diş hekiminin günlük tedavi yapabileceği maksimum hasta sayısı 12 civarındayken, kamu kurumunda diş hekimleri 30-40 hasta bakmaya zorlanmakta, bu da hem hekim sağlığını hem de hizmet kalitesini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca diş hekimleri, 24 saatlik nöbetlere zorlanmakta, vardiya sistemi tehdidiyle karşı karşıya bırakılmaktadır. Bu uygulamalar, mesleğin doğasına ve hizmetin niteliğine açıkça aykırıdır.
Bu bağlamda başka bir örnek, tıp hekimliği sistemindeki "yeşil alan" uygulamasının hiç revize edilmeden diş hekimliğine giydirilmeye çalışmasının sonuçları olarak kamu kurumlarında görev yapan uzman diş hekimleri ile uzman olmayan diş hekimleri arasında, sahada çeşitli çakışmalar ve çalışma barışını zedeleyen olumsuzluklar yaşanması durumudur. Sağlık Bakanlığı'nın bu ve benzeri uygulamaları, taraflar arasında huzursuzluk ortamına neden olmuştur.
DİŞHEKSEN, yukarıda sadece birkaç örnekle ifade ettiğimiz mevcut tüm sorunları dile getiren değil; çözüm üreten, görüş sunan, alternatif modeller geliştiren ve sahada örgütlenerek mücadele eden bir STK olacaktır. Sahayla yakın irtibat içinde istişare ile geliştirilen talep ve çözüm çalışmalarımız Sağlık Bakanlığı, İl ve İlçe Sağlık Müdürlükleri, Meclis, Siyasi Partiler başta olmak üzere konuyla ilgili tüm mercilere sunulacak ve takip edilecektir.
Sendika demek; hak aramanın yasal, güvenli ve kolektif zemini demektir. Sendika demek; birlikte düşünmek, birlikte karar almak ve birlikte ses yükseltmektir. Sendikalı olmayan diş hekimleri; bireysel çabalarla kurumsal sistemlere karşı savunmasız kalmakta, hak kayıplarını içselleştirerek sessizce meslekten uzaklaşmaktadır. Oysa sendikal güç, bireysel sesi kolektif bir güce dönüştürür.
Sendikalı olmadıkça:
Sendikamıza üye olmak, her bir diş hekiminin;
15.000 kamu diş hekimi adına güçlü, ilkeli, katılımcı ve çözüm odaklı bir temsil anlayışıyla yola çıktık. DİŞHEK-SEN sendikamızın yönetim kurulunu sivil toplum kuruluşlarında ve meslekte tecrübeli, sahada tanınan arkadaşlarımızdan seçerek oluşturduk. Kendilerine verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ederiz. Eylül ayında Ankara’da yapacağımız genel kurulda siz üyelerimizin seçimi ile aktif göreve başlayacağız.
DİŞHEKSEN YÖNETİM KURULU ÜYELERİ
Gelin, mesleğimiz için birlikte mücadele edelim.
Saygılarımızla,
DİŞHEKSEN
Diş Hekimliği Sendikası
Yönetim Kurulu